Lista zajęć Przez żołądek do serca - Nigeria

Przez żołądek do serca - Nigeria

Kategoria

Opis

Warsztaty kulinarne

Nigeria, najludniejszy kraj Afryki to liczne kontrasty. Z jednej strony to największa gospodarka kontynentu, z przemysłem wydobywczym jako głównym motorem napędu. Z drugiej strony duża część mieszkańców nadal trudni się np. koczowniczym chowem zwierząt. Mimo posiadania dużego potencjału gospodarczego kraj dręczy bieda. Jednym z najpopularniejszych i najchętniej jedzonych dań w Nigerii jest jollof, apetyczna, jednogarnkowa potrawa na bazie ryżu, pomidorów, cebuli, mięsa i dużej ilość ostrych przypraw. Złagodzi je ryż jadany z dodatkiem mleka z orzecha kokosowego. Głodomorów zadowoli ukpoka, polewka kukurydziana z dodatkiem ryb albo prosta i smaczna afang – zupa warzywna. Tutejsze zupy są gęste niczym sos, w których macza się podany oddzielnie ryż lub ziemniaki a rodzajów zup jest bardzo dużo. Za specjał uchodzi zupa z koziej głowy. O tym i innych ciekawostkach z Nigerii opowiedzą Rosemary Korode i Agnieszka Rodowicz. Nauczycie się też jak przyrządzić kilka nigeryjskich potraw.

Otwarta Kuchnia - MAL

udział bezpłatny - zapisy online przez www.dkpraga.pl

Projekt finansowany z Funduszu Animacji Kultury

Instruktor

Brak przypisanego instruktora

Recenzje

brak recenzji