Lista zajęć JESIENNE FERMENTACJE
JESIENNE FERMENTACJE
Kategoria
Opis
Razem z Mead Ladies zrobimy podczas warsztatów: 1. Ocet z pigwowców i jabłek
- Kiszone skórki arbuzowe a la ogórki
- Kwas jałowcowy
- Dyniowe kimchi
Fermentować można zarówno rośliny dostępne w sklepach i na bazarkach, jak i te dziko rosnące. To
jedna z najbardziej oszczędnościowych form przetwarzania żywności, które nadają produktom smak,
aromat i wartości odżywcze. Na tapet podczas warsztatu weźmiemy produkty rosnące blisko i bardzo
sezonowe. Nowe tchnienie nadamy także regionalnym przepisom.
Mead Ladies - Kaja Nowakowska, Gosia Ruszkowska
Naszą pasją są dzikie rośliny jadalne, lecznicze, grzyby oraz dawne techniki przetwórcze, takie jak fermentacja.
Organizujemy warsztaty kulinarne, zielarskie, kosmetyczne, barwierskie i spacery etnobotaniczne – dla dorosłych i dla dzieci. Jesteśmy autorkami dwóch książek: Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin oraz Dzikie kiszonki i inne fermentacje. Lubimy wegetariańską i wegańską zrównoważoną kuchnię, promujemy zielony styl życia i gotowania, zachęcamy do odkrywania z nami tajemnic przyrody.
Instruktor
Brak przypisanego instruktora
Lekcje
# | Data | Czas trwania | Grupa | Miejsce |
---|---|---|---|---|
1 |
sb, 15:30 07.10.2023 |
1 godz. 30 min. |
Warszawa, Żoliborski Dom Kultury - Fort Sokolnickiego |